Skip to main content

Research publications repository

    • čeština
    • English
  • English 
    • čeština
    • English
  • Login
View Item 
  •   CU Research Publications Repository
  • Fakulty
  • Faculty of Arts
  • View Item
  • CU Research Publications Repository
  • Fakulty
  • Faculty of Arts
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Je libo sorbet nebo zmrzlinu? Zmrzlina jako produkt raně novověké alchymie

( Would you like some sorbet or ice cream?
Ice cream as a product of early modern alchemy )

original article
Gratis Apen Access Icon
published version
  • no other version
Thumbnail
File can be accessed after logging in from 2032-02-27.Accessible from
2032-02-27
Author
Svoboda, Milan
Publication date
2022
Published in
The Journal of Culture
Volume / Issue
11 (2)
ISBN / ISSN
ISSN: 2336-7849
Metadata
Show full item record
Collections
  • Faculty of Arts
Abstract
Zmrzlina jako kulturní produkt moderního jídelníčku má v našich stravovacíchnávycích své pevné místo. Ale málokdy se při konzumaci sladké, nebodnes už i slané či jinak ochucené, studené delikatesy zamyslíme nad tím,jaký byl prapočátek chlazených a mražených pokrmů, a to nejen z hlediskavývoje jejich chuti, ale i z hlediska technologie jejich přípravy - tedy chlazenía mražení, kde a kdy vznikly, kým byli v minulosti konzumovány a proč jsoudnes tak oblíbené.Tato studie nabízí nejen kulturně antropologický pohled na vznik a vývojsorbetů a zmrzlin z hlediska technologie jejich kuchyňské přípravy, alepřináší i vhled do našich vlastních pokusů vyrobit a servírovat zmrzlinu čisorbet tak, jak se vyráběly a podávaly na královských a šlechtických dvorechEvropy v 18., 19. a ještě na počátku 20. století.
 
As a cultural product of our modern menu, ice cream has a firm place inour eating habits. But when eating sweet, or nowadays also salty or otherflavoured, cold delicacies, one rarely thinks about what the beginning ofchilled and frozen food was like, not only in terms of the development of itstastes, but also in terms of cooling and freezing technology; where and whenit actually comes from, by whom they were consumed in the past and whythey are so popular today.This study offers not only a cultural anthropological view of the originand development of sorbets and ice creams from the point of view of theirkitchen technology, but also provides insight into our own attempts to makeice creams and sorbets same way as they have been made and served at theroyal and noble courts of Europe in the 18th, 19th and even at the beginningof the 20th century.
Show in other languages
Keywords
zmrzlina, sorbet, sorbetiér, chladič, mražení, chlazení
 
ice cream, sorbet, sorbetier, ice pail, freezing, cooling
Show in other languages
Permanent link
https://hdl.handle.net/20.500.14178/1744
License

Tento výsledek je zpřístupněn v režimu gratis open access, tj. pouze pro čtení. V souladu s § 30 zákona č. 121/2000 Sb., autorského zákona, lze plný text z repozitáře také stáhnout, případně vytisknout, ale pouze pro osobní potřebu.

xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-publication-version-

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

About Repository

About This RepositoryResearch outputs typologyRequired metadataDisclaimerCC Linceses

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsWorkplacesBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionWorkplacesBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV