Přeskočit na obsah

Repozitář publikační činnosti

    • čeština
    • English
  • čeština 
    • čeština
    • English
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Přírodovědecká fakulta
  • Zobrazit záznam
  • Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • Přírodovědecká fakulta
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Regulation of Phenolic Compound Production by Light Varying in Spectral Quality and Total Irradiance

původní článek
Creative Commons License IconCreative Commons BY Icon
vydavatelská verze
  • žádná další verze
Thumbnail
File can be accessed.Získat publikaci
Autor
Pech, Radomír
Volná, Adriana
Hunt, Lena MacrieORCiD Profile - 0000-0002-7605-1379WoS Profile - GZL-1740-2022Scopus Profile - 57222242052
Bartas, Martin
Červeň, Jiří
Pečinka, Petr
Špunda, Vladimír
Nezval, Jakub

Zobrazit další autory

Datum vydání
2022
Publikováno v
International Journal of Molecular Sciences
Ročník / Číslo vydání
23 (12)
ISBN / ISSN
ISSN: 1661-6596
Metadata
Zobrazit celý záznam
Kolekce
  • Přírodovědecká fakulta

Tato publikace má vydavatelskou verzi s DOI 10.3390/ijms23126533

Abstrakt
Photosynthetically active radiation (PAR) is an important environmental cue inducing the production of many secondary metabolites involved in plant oxidative stress avoidance and tolerance. To examine the complex role of PAR irradiance and specific spectral components on the accumulation of phenolic compounds (PheCs), we acclimated spring barley (Hordeum vulgare) to different spectral qualities (white, blue, green, red) at three irradiances (100, 200, 400 µmol m(-2) s(-1)). We confirmed that blue light irradiance is essential for the accumulation of PheCs in secondary barley leaves (in UV-lacking conditions), which underpins the importance of photoreceptor signals (especially cryptochrome). Increasing blue light irradiance most effectively induced the accumulation of B-dihydroxylated flavonoids, probably due to the significantly enhanced expression of the F3'H gene. These changes in PheC metabolism led to a steeper increase in antioxidant activity than epidermal UV-A shielding in leaf extracts containing PheCs. In addition, we examined the possible role of miRNAs in the complex regulation of gene expression related to PheC biosynthesis.
Klíčová slova
antioxidants, flavonoids, HPLC, miRNA, photoprotection, secondary metabolism, spectral quality of light, spring barley (Hordeum vulgare), transcriptomics, UV tolerance
Trvalý odkaz
https://hdl.handle.net/20.500.14178/1978
Zobraz publikaci v dalších systémech
WOS:000815914400001
SCOPUS:2-s2.0-85131586192
PUBMED:35742975
Licence

Licence pro užití plného textu výsledku: Creative Commons Uveďte původ 4.0 International

Zobrazit podmínky licence

xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-publication-version-

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV
 

 

O repozitáři

O tomto repozitářiAkceptované druhy výsledkůPovinné popisné údajePoučeníCC licence

Procházet

Vše v DSpaceKomunity a kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV