Metodika stanovení Nutriční stopy a její praktické využití v podmínkách ČR
( Methodology for calculating Nutritional Footprint and its practical use in the Czech Republic )
Abstrakt
Metodický dokument popisuje výběr indikátorů dopadu na životní prostředí pro potraviny a jejich agregaci do jednoho integrovaného indikátoru environmentálního dopadu, tzv. Nutriční stopy. Funkční jednotkou je jedna porce pokrmu a uvedeny jsou také výživové hodnoty s ohledem na zdraví. Dokument obsahuje teoretické ukotvení a popis postupu výpočtu Nutriční stopy. Na základě pilotního testu konceptu v praxi jsou navrženy metodické postupy pro jeho využití a to zejména v oblasti vzdělávání (EVVO a VUR).
The methodological document describes the selection of environmental indicators for food items integrated in a single indicator of environmental impact, so-called Nutritional Footprint. The functional unit is one portion of a meal and nutritional values with respect to health are also provided. The document includes theoretical grounding and description of the Nutritional Footprint calculation. Based on a pilot testing of the concept methodological approaches to its practical use are suggested, especially for its use in education (EE and ESD).
Klíčová slova
Nutriční stopa, životní prostředí, výživa a zdraví, vzdělávání a osvěta
Nutritional Footprint, environment, nutrition and health, education
Trvalý odkaz
https://hdl.handle.net/20.500.14178/2428Licence
Licence pro užití plného textu výsledku: Creative Commons Uveďte původ-Zachovejte licenci 3.0 CZ