Přeskočit na obsah

Repozitář publikační činnosti

    • čeština
    • English
  • čeština 
    • čeština
    • English
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • 1. lékařská fakulta
  • Zobrazit záznam
  • Repozitář publikační činnosti UK
  • Fakulty
  • 1. lékařská fakulta
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Nutritional and Clinical Status of Czech Adolescents with Anorexia Nervosa before and during the SARS-CoV-2 Pandemic

původní článek
Creative Commons License IconCreative Commons BY Icon
en
vydavatelská verze
  • žádná další verze
Thumbnail
File can be accessed.Získat publikaci
Autor
Floriánková, MarcelaORCiD Profile - 0000-0003-1512-5781WoS Profile - E-2796-2017
Uhlíková, PetraORCiD Profile - 0000-0002-7026-930XWoS Profile - O-1569-2017Scopus Profile - 14070850400
Dostálová, VeronikaORCiD Profile - 0000-0001-7714-3286
Vecka, MarekORCiD Profile - 0000-0002-3269-1817WoS Profile - AAB-9358-2022Scopus Profile - 55972703000
Szitányi, PeterORCiD Profile - 0000-0001-7154-3561WoS Profile - J-7126-2017Scopus Profile - 6507592789
Žák, AlešORCiD Profile - 0000-0002-1698-6068WoS Profile - G-8318-2016

Zobrazit další autory

Datum vydání
2025
Publikováno v
Bratislavské lekárske listy / Bratislava Medical Journal
Ročník / Číslo vydání
126 (4)
ISBN / ISSN
ISSN: 0006-9248
ISBN / ISSN
eISSN: 1336-0345
Informace o financování
MSM//LX22NPO5107
UK//COOP
FN//RVO-VFN64165
Metadata
Zobrazit celý záznam
Kolekce
  • 1. lékařská fakulta

Tato publikace má vydavatelskou verzi s DOI 10.1007/s44411-025-00077-w

Abstrakt
Objectives: This study assessed the nutritional and clinical status of Czech adolescents with anorexia nervosa (AN) during the SARS-CoV-2 pandemic (3/2020-3/2022), comparing them with those diagnosed before the pandemic (3/2018-3/2020) and healthy controls. Methods: A single-center, retrospective, cross-sectional study involved AN patients diagnosed before (ANpreCov, N = 19) and during (ANCov, N = 18) the pandemic, along with a healthy control group (HC). Anthropometric, clinical, and laboratory parameters were compared across all groups. Results: Despite a 64% increase in AN cases, no significant differences were found in clinical symptoms, laboratory results, diagnostic delays, hospitalization length, weight gain during hospitalization, or relapse and remission rates between the AN groups. Compared to healthy controls, AN patients had higher ferritin levels (p < 0.01), higher ALT activity and vitamin B12 levels (both p < 0.05), and lower levels of non-esterified fatty acids (NEFA) (p < 0.01). Conclusion: Although AN cases significantly increased during the pandemic, the clinical and nutritional status upon admission remained similar before and during the pandemic. Elevated ALT, B12 and ferritin are considered markers of malnutrition-induced liver injury. Reduced NEFA levels may result from increased oxidation or suppressed lipolysis, linked to alterations in the "adiponectin-GLUT4-AMP-activated protein kinase" signaling cascade.
Klíčová slova
Anorexia nervosa, SARS-CoV-2, Psychiatric care, Nutritional hepatopathy,
Trvalý odkaz
https://hdl.handle.net/20.500.14178/3223
Zobraz publikaci v dalších systémech
WOS:001465489900001
SCOPUS:2-s2.0-86000769727
Licence

Licence pro užití plného textu výsledku: Creative Commons Uveďte původ 4.0 International

Zobrazit podmínky licence

xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-publication-version-

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV
 

 

O repozitáři

O tomto repozitářiAkceptované druhy výsledkůPovinné popisné údajePoučeníCC licence

Procházet

Vše v DSpaceKomunity a kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekcePracovištěDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru
Theme by 
Atmire NV